16 Mart 2010 Salı

Evlendirme programlarında yaşananlar


Uzun zamandır televizyonlarda büyük ilgiyle izlenen evlendirme programları ile ilgili yazmak istiyordum. Dün akşam tekrar rastlayınca bugün yazmaya karar verdim. Programla ilgili hislerimi nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum. Programın içeriği mi, yoksa halkın bunu büyük bir şevkle izlemesi mi daha kötü emin olun bilemiyorum.

Sizlerde biliyorsunuz, öncelikle bir bayan programa gelip evlenmek istediğini söylüyor. Yanındaki sunucu karşı tarafta telefonda bekleyen erkeğe güle oynaya soruyor: ‘Evin var mı, arsan var mı, kirada mı oturuyorsun, maaşın ne kadar? Çok affedersiniz ama bu erkek acaba koyun mu satın alıyor yoksa kendisine eş mi? Peki ya orada oturan kadın kendisine eş mi alıyor yoksa ev ve araba mı? Orada yaşananlar inanılır gibi değil. Bir kadın kendisini nasıl böyle küçük düşürür? Toplumuzda her şey bu kadar mı yozlaştı? Ahlaki değerler bu kadar mı unutuldu?

İnsan evleneceği kişinin evine, abrasına, arsasına mı bakar? O erkek güzel ahlaklı mı, inançlı bir insan mı, Allah’tan korkar mı, efendi ve saygılı bir karakteri var mı? Kadının ruhundan anlar mı? Sevgiyi bilir mi, iltifatı, kadını yüceltmeyi bilir mi? Kadına değer verir mi? Vefalı ve sadık mı? Bütün bunların önemi yoksa, erkeğin evi, arsası da tamamsa ve kadına zulmedip kıracaksa, onu adeta esir gibi kullanacaksa, her türlü işini gördürecekse tamam mı demek oluyor? Bu nasıl bir mantık, nasıl bir bakış açısıdır gerçekten anlamak mümkün değil. Öncelikle Allah’tan korkmayan bir insandan her türlü kötülük gelir, her türlü bela gelir. O erkek içkiye, uyuşturucuya, kumara da normal gözle bakar. Kadının ailesine de kötülük yapabilir, varını yoğunu elinden alıp sokağa atabilir. Psikopat olup katil de olabilir. Ama programa katılanların mantığına göre parası ve malı olması yeterli, diğerlerini soruşturmuyorlar bile.

Böyle bir evlilikte gerçek sevgi, sadakat, mutluluk ve huzur olabilir mi? Aslında işin gerçeği ne biliyor musunuz, insanlar çoktan bu duyguları unuttular. Birbirlerini değil sevmek nefret ediyorlar. Gerçek sevgiyi, gerçek dostluğu ve sadakati yaşayamamak bu dünyada insanın kaybedeceği en büyük nimettir. Bundan sonra hayat zaten bir tabak yemek ve yatacak yerdir. Zaten bu programlarda yaşanan da bu. Erkek kendisine hizmet edecek bir hizmetçi arıyor, kadın da başını sokacak ve kendisini doyuracak birini…Bu kadar basit ve sıradan işte.

Toplumun bunları normal karşılaması son derece endişe verici. Giderek artan çok büyük bir basitleşme yaşanıyor. Maneviyattan tamamen uzak, ahlaki değerlerini kaybetmiş bir toplum her şeyini kaybetmiş demektir. Üstelik bu programları eğlenerek seyretmek, burada yaşananlara gülmek ve normal karşılamak basitliğin ve yitirilmişliğin boyutunu daha da gözler önüne seriyor. Açıkçası durumun vahametini tam olarak anlatabildim mi bilemiyorum ama umarım anlayabilenler çıkar.

www.guncelyorumlar.com

1 yorum:

  1. sn secer adnan oktarın bayan müridleriyle olan konuşmaları endişe verici değilmidir..

    YanıtlaSil