2 Nisan 2010 Cuma

Paranızı bankalara yığarak arttıramazsınız



İnsanlar gelecek kaygısından neredeyse kendilerini bilmez hale düştüler. Acaba paramı bankaya mı yatırsam, dolara mı yatırsam, hisse senedi mi alsam, gayrimenkul mü alsam diye düşünüp düşünüp bir türlü işin içinden çıkamıyorlar. Ekonomik kriz bu kaygılarını iyice arttırdı, korkudan paralarını bir türlü harcayamayıp sürekli bankalara yığıyorlar. Kimi yaşlanınca çok ağır hastalanacağından korkuyor, hastane parası ve mezar parası biriktiriyor, kimi ileride ne olurum diye korkup biriktiriyor. İnsanların üzerinde bu derin kaygılarından ve korkularından oluşan müthiş bir bereketsizlik hakim oluyor, fakat insanlar bunu bir türlü göremiyorlar.

Farkındaysanız parayı biriktirmenin sonu bir türlü gelmiyor, yaşlanacağım, çocuğumu okutacağım, ev alacağım, iş kuracağım diye sürekli bankaya yığma devam ediyor. Öncelikle paranızı bankalara yığıp faiz alarak kesinlikle arttıramazsınız. Faiz’in Kuran’da yasaklanmasının hikmetini insanlar göremediler, yıllarca paralarını faize yatırıp durdular. Sonunda ekonomik kriz faizin insanların başına ne büyük bela açtığını gösterdi. Artık sadece Türkiye’de değil tüm dünyada faizin kaldırılması gündeme geldi. Faiz yüzünden, kredi kartlarının faiz borcu yüzünden insanların yuvaları dağıldı, perişan oldular. Fakat insanların bazen bazı gerçekleri kavramaları için böyle olayların yaşanması gerekiyor. İnsanların en çok içine düştükleri yanılgılardan biri Allah’ın yasakladığı bir şeyden bereket ve bolluk gelmesini beklemektir. Halbuki yasaklanan bir eylemden asla bereket gelmez.

Yıllarca paralarını bankada biriktirip, faizini de biriktirip kendisini güvende hisseden insanlar aniden hastalanırlar, aniden bir kriz sonucunda işleri batar, aniden çocukları hastalanır, aniden başlarına bir felaket gelip bütün biriktirdikleri paraları bu felaketten kurtulmak için harcarlar. İşte bu biriktirilen bu paranın ne kadar bereketsiz olduğunu çok net bir şekilde gösterir. O zaman insanlar elde avuçta biriktirdikleri herşeyin aniden yok olduğunu hayretle görüyorlar.

Halbuki paranızı arttırmanızın yolu çok açık ve nettir. Eğer Allah yolunda paranızı harcarsanız, yoksula, yolda kalmışa, yetime yardım eli uzatırsanız, bencillikten kurtulup hayır işlerseniz paranız artar. İnsanlar zannediyorlar ki para biriktirdikçe artar. Halbuki bu çok büyük yanılgıdır. Para Allah için harcandıkça artar, o zaman bereketli olur. İnsanlar parayı kendilerinin kazandığını ve biriktirdiklerini zannediyorlar. Halbuki parayı Allah verir ve Allah arttırır, dolayısıyla Allah hiç ummadığınız anda bir sebep yaratır ve sizi zengin kılar. Allah infak etmenin gerekliliğini şu ayetlerle bildirir:

Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir." (BAKARA SURESİ / 215)

İşte sizler böylesiniz; Allah yolunda infak etmeye çağrılıyorsunuz; buna rağmen bazılarınız cimrilik ediyor. Kim cimrilik ederse, artık o, ancak kendi nefsine cimrilik eder. Allah ise, Ğaniy (hiç bir şeye ihtiyacı olmayan)dır; fakir olan sizlersiniz. Eğer siz yüz çevirecek olursanız, sizden başka bir kavmi getirip-değiştirir. Sonra onlar, sizin benzeriniz de olmazlar. (MUHAMMED SURESİ / 38)

De ki: "Şüphesiz benim Rabbim, kullarından rızkı dilediğine genişletip-yayar ve ona kısar da. Her neyi infak ederseniz, O (Allah), yerine bir başkasını verir; O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (SEBE' SURESİ / 39)

Eğer infak ederek bencillikten kurtulur, fakirlere yardım eli uzatır, mallarınızı Allah yolunda harcarsanız, Allah’ın ayetinde bildirdiği gibi mallarınızın arttığına şahit olursunuz. Şeytanın sizi fakirlikle korkutmasına izin vermeyin. Hırs yaparak yetimin malına sakın el uzatmayın, miras yüzünden kardeşlerinizle küsmeyin, kendiniz para için böyle alçaltmayın. Kendinizin de severek ve isteyerek alacağınız eşyalarınızı yoksullara verin, Allah’ın bunların yerine yenilerini verdiğini göreceksiniz. Bütün bu iyilikleri insanlar için değil, sevap kazanmak ve kendi ahiretiniz için yapın. Bu yüzden karşı tarafı da kesinlikle minnet altında bırakıp teşekkür ve taktir beklemeyin. Unutmayın, Allah hepimizi bize verdiği malla, mülkle deniyor. Bu yüzden cimrilik ve bencillik eden mutlaka kendi cimriliğinin ve bencilliğin acısını çeker. Paranızı Allah yolunda harcadığınızda asıl o zaman berekete ve huzura kavuşacağınızı sizde göreceksiniz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder