2 Nisan 2010 Cuma

Blog’da her yazılan yazının bir hikmeti olması gerekmez mi?



Her gün bloglarda yüzlerce yazı yayınlanıyor. Uzun uzun futbol konusunda yazanlar, magazin konusunda yazanlar, aile hayatlarını anlatanlar, ekonomik krizle ilgili yazanlar… Daha önce de yazmıştım, blog yazarı olmak içi boş bloglar yazmak değildir diye. Bir insanın vakti son derece değerlidir. Yaşanan bir günü geri getirmeniz mümkün değil. Bu yüzden o günü yaşarken her dakikasının çok değerli olduğunu mutlaka düşünmek gerekir. Bir insan o günü boş boş konuşarak, eğlenceye dalarak, dedikodu yaparak bomboş geçirebilir, üstelik bu kendisine çok büyük zarar getirir. Fakat o günü hikmetli konuşarak, hikmetli yazarak, Allah’ı anarak da geçirebilir. Her konuştuğunun bir anlamı olur, karşısındaki kişiye büyük fayda getirir, onun düşünmesine ve birçok şeyi akletmesine vesile olur. Kuran’da bir insana hikmet verildiğinde bunun çok büyük bir hayır olduğu şöyle bildirilir:

Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez. (Bakara Suresi, 269)

Bir insan nasıl hikmetli konuşmaya dikkat etmeliyse hikmetli yazmaya da çok dikkat etmelidir. Eğer yazınız insanlara bir şey kazandırmıyorsa, düşündürmüyorsa, onları iyiliğe ve doğruluğa yöneltmiyorsa, onlara birçok çözümler sunmuyorsa, o zaman hem yazan için hem de okuyan için çok büyük bir vakit kaybıdır. İnsanlar günümüzde çok zorluk ve sıkıntı içindeler, tevekkül nedir bilmiyorlar, kredi kartı borcundan intihar edenler, çocuklarını terk edenler, öfkeye kapılıp eşini çocuğunu öldürenler var. İnsanlar bir lokma ekmeğe muhtaç, ekonomik kriz bütün dünyayı sarsıyor. Tüm dünyada Müslümanlar zulüm içinde, her geçen gün onlarca masum insan şehit ediliyor. Şimdi böyle bir ortamda yaşarken insanları bilinçlendirmek, gafletten uyandırmak her insanın sorumluluğu değil mi?

Hikmetsiz ve boş konuşmak ve yazmak bir insan açlıktan ölmek üzereyken karşısına geçip bir sinema filmi anlatmaya benziyor. İnsanın yazarken öncelikli olarak aciliyet ne diye düşünmesi gerekir. İnsanları, yaratılış, Türk İslam Birliği, ahir zaman ve Mehdiyet, dünya hayatının geçiciliği, kıyamet, ölümün yakınlığı, Müslümanların çektiği zulümler konusunda bilgilendirmek çok ama çok hayati bir konudur. İçinde bulunduğumuz dönem eğleneceğimiz, hayatımızı boşa geçireceğimiz, boş boş konuşup boş yazacağımız bir dönem değildir. Bu yüzden bütün blog yazarlarının bir yazı yazarken bir an için durup düşünmelerini ve vakitlerini harcadıkları yazının çok hikmetli, insanlara fayda getiren bir yazı olmasına gayret etmelerini söylemek istiyorum. Çünkü ancak bu yazılar yazarın hem kendisine hem de okuyan insanlara fayda sağlayacak aksi ise boşa vakit geçirmekten ibaret olacaktır…

Onlar, 'tümüyle boş' şeylerden yüz çevirenlerdir; (Mü'minun Suresi, 3)

http://www.guzelsozunonemi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder