2 Nisan 2010 Cuma

Dünyayı Kasıp Kavuran Ekonomik Kriz İçin Neler Yapabiliriz?



Türkiye’yi de içine alan dünya çapındaki ekonomik kriz insanları derinden etkiliyor. Türkiye’deki yoksul vatandaşlarımızın bu krizden çok fazla etkilenmemeleri, insanların sokakta kalmamaları, çoluk çocuklarının açlığa terk edilmemesi için acil önlemler alınması gerekiyor. Devlet bu yönde attığı olumlu adımlar atıyor, bunlardan biri de yoksul vatandaşlarımıza bedava süt dağıtılması…

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından dağıtılan gıda paketleri içerisine süt de konacağını açıkladı. İllerde SYDV’nin düzenli bir şekilde Türkiye'de 100 binlerce vatandaşa gıda paketleri dağıttığını hatırlatan Bakan Eker, “Bu yardım paketlerine de süt konmak suretiyle hem yoksul vatandaşlarımızın süt tüketimini artırmak, hem daha sağlıklı beslenmelerine yardımcı olmak, hem de süt üretimini teşvik etmek ve hatta sütün işlenmesini teşvik etmeye yardımcı olacak bir mekanizma kurduk. Bu iki tedbir son haftalarda süt üreticileriyle ilgili hatta süt sanayicileriyle ilgili önemli iki tedbirdir. Bunları şu anda hayata geçirdik” diye konuştu.

Yoksullara bedava süt dağıtılması son derece olumlu bir gelişme. Hatırlarsanız diğer yazılarımda Türkiye’yi de içine alan bu büyük krizde yoksullar için bedava marketler kurulması gerektiğini yazmıştım. Böylece satın alma imkanı olmayan vatandaşlarımız kolaylıkla gidip bu marketlerden ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bu marketlerin her ilde binlerce sayıda kurulması gerek. Bütün milletimiz bu bedava marketleri destekler, devlet kursun mahallelere bedava marketleri, mesela halkımızın fazla bir elbisesi vardır götürür verir, fazla yiyeceği vardır, götürür verir. Oradan da ihtiyacı olan fakirlere dağıtılır. Bu çok güçlü bir sosyal tedbir olur ve bu gelişme bütün millete huzur verir. Böylece hepimiz vicdanen de rahat ederiz, sosyal yönden de çok güzel bir denge oluşur. Bu kargaşayı da önler, halk huzur içinde gidip ihtiyacını alır. Kamyonlardan halkın üzerine ekmek fırlatma gibi iptidai yönetmelerin uygulanması hem çok yanlış hem de ahlaka hiç uygun olmayan hareketlerdir. Bedava marketler insanlara bereket de getirir, her şeyin üstünde çok sevap kazanacakları bir çalışma olur.

Fakir halka maaşlarına zam yaparak alışverişi arttırmak mümkün olabilir, yani piyasa hareketlendirebilir. Özellikle lüks üretim yapan yerlere para aktarımı değil de, halka para aktarımı yapmak çok daha doğru bir çözüm olur. Tabi Türkiye’mizde insanların Kuran ahlakına göre zekat, sadakada daha titiz olmaları, bol bol kardeşlerine kendi imkanlarını dağıtmaları, onlara malla, parayla, yiyecekle bol bol yardım etmeleri, borçlu olanların borçlarını affetmeleri gerekiyor. Çünkü Kuran’da borcun affedilmesi bir ibadet olarak belirtiliyor, yani illa borcunu öde diye fakir insanların yakasına yapışılması doğru değil, bundan insanların biran önce vazgeçilmesi lazım.

Ekonomik krizin nedeni insanların materyalizm batağına saplanıp iyice bencillik ve hırs batağına saplanmış olmalarıdır. Bu son derece eğitimli insanlar kendilerince çok akılcı olduklarını, çok iyi teknik detaylara sahip olduklarını iddia ediyorlardı. Ama gördüğünüz gibi ekonomide tam anlamıyla büyük bir tufan başladı ve şimdi hiçbir şekilde de durduramıyorlar. Nerede bunların ekonomistleri, profesörleri, bankaları, para basma makineleri, altın depoları? Niye durduramıyorlar? Durduramazlar. Çünkü asıl insana yatırım yapmadılar. Altına, paraya yatırım yapmayla bu işler olmaz. Binaya, gökdelenlere yatırım yapmakla olmaz... Bunun çözümü insana yatırım yapmaktır. Egoistlikten, bencillikten insanların uzak durması, son derece samimi olması, Allah korkusu, Allah sevgisi, coşkun bir muhabbet, kardeşlik bağı, fakirlere karşı sevgi, acıma ve merhamet duygusunun gelişmesi, bunlarla çözüm olur. Yoksa egoistliğin, bencilliğin hakim olduğu bir dünyada gece gündüz darphaneler para bassa, gece gündüz ekonomistler sabaha kadar çalışsalar hiçbir netice alamazlar. Bu tufanını durduramazlar ve durduramıyorlar. Yıllarca durduramadıklarını da görecekler...

Ekonomik krizin ana nedeni ahlaki krizdir. Bu derin ahlaki krizden ekonomik kriz oluştu. Ahlaki kriz kalkmadan ekonomik kriz kalkmaz. Bu da bencilliğin ortadan kalkmasıdır. Yani hırs, para tutma hırsı, fakirlere acımamak, kendi merkezli yaşamak, ben merkezli yaşamak. Bu şekilde yaşamak olmaz. Müslümanlıkta cömertlik vardır, fakirleri koruyup kollamak vardır, şefkat, merhamet vardır. Allah’a tevekkül vardır, haline şükretmek vardır. İnsanlar bunun dışında israfta akıl almaz bir savurganlığa gidiyorlar ve müthiş bir bencillik var yani parayı tutma hırsı var. Bu durumda para kasıldı mı çalışma hayatı da kasılıyor. Fabrikaların üretimi de duruyor. İnsanlar korkudan mal almaktan vazgeçiyorlar, üretici de mal üretmekten vazgeçiyor. Fakirlere para vermeyi, onlara, işçilere zam yapmayı büyük bir felaket gibi görüyorlar. İnsanlar böyle ahlakla yaşamaya devam ettikçe bu acılar dinmez.

Kuran’da bildirildiği gibi bu büyük ekonomik krizde herkesin kendi imkanları ölçüsünde yoksullara yardım etmesi gerekiyor:

Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir." (Bakara Suresi / 215)

Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. (Nur Suresi / 22)


Öyleyse yakınlara hakkını ver, yoksula da, yolcuya da. Allah'ın yüzünü (rızasını) isteyenler için bu daha hayırlıdır ve felaha erenler onlardır. (Rum Suresi / 38)

Hiç kimse unutmasın ki bu ekonomik krizde kimin yoksul duruma düşeceği, kimin evsiz, barksız sokakta kalacağı hiç belli olmaz. Gördüğünüz gibi Amerika’da dünyaca ünlü şirketler bir günde batıyorlar. Bu yüzden kimse kendisini garantide görmesin. Yoksulluk ve açlık size gelmeden bu durumda olan insanlara mutlaka yardım eli uzatın. Bu konuda yardımı ilk başlatan siz olun, işyerinizde, çevrenizde gördüğünüz muhtaç birine yardım eli uzatın, devletin bedava marketler açmasını teşvik edin, sakın ‘benim yardımımla ne olur’ demeyin. Herşeyi devletten beklemek doğru olmaz. Siz yardım eli uzatarak çok fazla kişiye örnek olabilir, çok fazla kişiyi teşvik edebilirsiniz. Sonuç olarak tek bir insana yardım elini uzatsanız bile o insan için bunun ne kadar önemli olacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu ekonomik krizde oturup seyreden değil vicdanıyla hareket eden insanlardan olun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder