12 Nisan 2010 Pazartesi

Çok Güzel Ama İmanı Yok!



Bazen bir kadına bakıyorsunuz, güzelliği gözlerinizi kamaştırıyor, yüzünün, gözlerinin güzelliğine bakmaya doyamıyorsunuz, “ne kadar kusursuz yaratılmış” diyorsunuz. “Allah’ın güzelliği ne kadar muhteşem tecelli ediyor” diyorsunuz. Ben böyle birini gördüğümde hemen çok güzel ama imanı yok diye düşünüyorum. Çünkü eğer bir insanın imanı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. O insan ne kadar güzel olursa olsun, ne kadar muhteşem olursa olsun içi boş bir kütük gibidir. Öncelikle bir kadında güzel ahlak yoksa samimiyet, teslimiyet, yumuşak başlılık yoksa o zaman güzellik de yok demektir. Eğer Allah’a teslim olmamışsa, nefsi için yaşıyorsa, dünya için yaşıyorsa kendi aleyhine en ufak bir durumda gerçek yüzünü gösterecek demektir. Nefsini eğitmediği için kıskançlık, haset, kin, öfke, ağlama, hüzün gibi birçok olumsuzluğu üzerinde barındırıyor demektir. Bu da güzelliğin tamamen yitirilmesi anlamına gelir.

Kişi ancak iman ettiğinde tam anlamıyla güzel olabilir. Çünkü ancak o zaman derin bir ruha sahip olur. İmansız bir insanın yüzüne baktığınızda ister kadın ister erkek olsun gözlerinin bomboş ve anlamsız olduğunu görürsünüz. Çünkü daha Allah’ı fark edemeyen, ne için yaratıldığını bilmeyen, amaçsız yaşayan bir insanın ruhu bomboş olur. Ayrıca çok basit bir ahlaka sahip olduğundan konuşur konuşmaz hemen soğur ve uzaklaşma ihtiyacı hissedersiniz. Ruhlarındaki basitlik, dünyaya tamahkârlık üzerlerine yapışmış bir leke gibi durur. Ayrıca bu insan güzelliğinin ne kadar geçici olduğunun farkında bile değildir, onunla övünür, hava atar. Bir iki yıl sonra aynaya baktığında güzelliğinden eser olmadığını görür, hayıflanmaya, üzülmeye ve isyan etmeye başlar. İşte bu insanlar Allah’ın Kuran’da bahsettiği yaşayan ölülerdir, çok güzel gözükebilirler ama yaşayan bir ölü, ruhu bomboş bir insan ne kadar güzel olabilir?

Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalpleri vardır bununla kavrayıp-anlamazlar, gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır. (Araf Suresi, 179)

Eğer onları doğru yola çağırırsanız işitmezler. Onları sana bakar (gibi) görürsün, oysa onlar görmezler bile. (Araf Suresi, 198)


Çok güzel bir insan gördüğümde aklıma gelen diğer şey ise bu güzelliğin ne kadar çabuk kaybolacağı oluyor. Bir iki sene sonra o kadına veya erkeğe bir bakın, tamamen bozulduğunu göreceksiniz. Dünya hayatı o kadar yıpratıcıdır ki, günler adeta yıl hükmünde geçer ve bir bakarsınız o kadının yüzü hemen yaşlanmış, o tazeliği kaybolmuş. Çok kısa bir süre sonra da ölüp toprağa gömülecek ve o güzelliğinden eser bile kalmayacaktır. İşte bu yüzden eğer güzel bir kadının imanı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. Hâlbuki aynı güzellikte bir kadın iman etse Allah’a olan teslimiyetiyle, güzel ahlakıyla masumiyetini ve güzelliğini hep korur. Böyle bir kadın çok derin bir imana sahip olduğunda son derece akıllı ve çekici olur, her yaptığında, her söylediğinde bir hikmet olur. Dolayısıyla böyle bir insana baktığınızda hem bu dünyada hem cennette ebediyete kadar bitmeyecek bir güzelliğe baktığınızı hissedersiniz. Tıpkı peygamberlerde olduğu gibi, Hz. Yusuf’ta, Hz. Muhammed’te, Hz. Meryem’de, Hz. İsa’da olduğu gibi…

Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, '(eğlence türünden) tutkulu bir oyalama', bir süs, kendi aranızda bir övünme (süresi ve konusu), mal ve çocuklarda bir 'çoğalma-tutkusu'dur. Bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin (veya kafirlerin) hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer-çöp oluvermiştir. Ahirette ise şiddetli bir azap; Allah'tan bir mağfiret ve bir hoşnutluk (rıza) vardır. Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir. (Hadid Suresi, 20)

www.dunyahayati.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder