2 Nisan 2010 Cuma

Biyomimetik teknoloji doğadaki canlıları örnek alıyor



Ses ve basınç dalgalarını kullanarak objelerin yerini tespit etme teknolojisi 20. yüzyılda geliştirilmiştir. Bu teknoloji, her ne kadar savaşta kullanılmak amacıyla geliştirilmişse de, günümüzde batık gemilerin yerlerini belirleme ya da görme engeli olan kişilerin bu sistemle daha rahat bir yaşam sağlaması gibi amaçlarla kullanılıyor. Halbuki doğadaki canlıların bundan milyonlarca yıl önce, üstelik insanlar bu sistemleri keşfetmemişken, etrafa yayılan ses dalgalarını kullandığını ve bu sayede yaşamlarını sürdürdüklerini biliyor musunuz?

Yarasa Sonarından Görme Engellilere Çözüm

Bilimsel araştırmalar ilerledikçe canlıların şaşırtıcı özelliklerine daha yakından şahit oluyoruz. Söz konusu özellikler günlük hayatımızda iş yerlerinden hastanelere kadar pek çok yerde yaşanan çeşitli sorunlara çözümler sunuyor. Ünlü bir spor giyim şirketinin 'Evrensel İş Olanakları' Genel Müdürü Darcy Winslow bu konuda şunları söylüyor:

“Sunmak zorunda olduğumuz ürün performansının karakteristikleri için doğal dünyanın bizlere sağladığı teknolojik çözümler gerçekten sınırsız. Biyomimetri hala keşfetme, yenileme ve yaratıcılık gerektiriyor ancak bir biyolog gibi düşünerek ya da bir biyologla birlikte çalışarak değişik sorular sormayı ve doğaya ilham ve öğrenme fırsatları yaratmak için bakmayı öğrenmeliyiz.”

Birçok firma artık Winslow'un söylediklerine paralel bir çalışma stratejisi izliyor. Dolayısıyla artık günümüzde bir biyolog ile elektronik mühendisini ya da mekanik uzmanını beraber çalışırken görmek mümkün. Nitekim yarasaların sonarından etkilenen mühendisler, mini bir sonar ünitesini bir gözlüğe monte ederek biyomimetri alanında farklı bir proje gerçekleştirdiler. Ancak bu projede istenilen sonuca henüz ulaşılamadı.

Tasarlanan Gözlük Neden İnsan Gözünün Yerini Tutamıyor?

Gözlüğü kullanan görme özürlüler belli bir alışma süresinden sonra engellere çarpmadan yürüyebilmekte hatta bisiklete bile binebilmekteler. Ancak gözlüğün tasarımcıları bunun hiçbir zaman insan gözünün yerini tutamayacağının ya da yarasadaki kadar kullanışlı olmayacağını ifade etmektedirler.

Konusunda uzman insanların kopyasını bile yapmakta zorlandıkları bu kusursuz özelliklerin yarasada tesadüfen oluşmuş olması elbette ki imkansızdır. Burada unutulmaması gereken bir konu da özellik olarak adlandırdığımız tüm detayların aslında iç içe geçmiş birbiriyle bağlantılı kompleks sistemler olduklarıdır. Bu sistemlerin tek bir parçasının dahi eksik olması tüm sistemin işe yaramaz hale gelmesi demektir. Örneğin, yarasalar ses dalgalarını yaysalar ama yaydıkları dalgaları geri algılayıp değerlendiremeseler sonar sistemi diye bir sistem olmayacaktır.

Canlılardaki bu eksiksiz ve kusursuz yaratılışa bilim literatüründe "indirgenemez komplekslik" adı verilir. Yani daha basite indirgendiğinde anlamsız ve işlevsiz hale gelecek bir sistem... Canlı organizmaların tümünde ve tüm sistemlerinde var olan bu "indirgenemez komplekslik" özelliği evrim teorisinin 'basitten gelişmişe kademeli evrim' şeklindeki temel mantığını tamamen çürütmektedir. Çünkü, son haline gelmeden hiçbir işe yaramayacak bir sistemin milyonlarca yıl varlığını koruyup tamamlanmayı beklemesinin hiçbir mantığı yoktur. Bir canlı ancak bütün sistemleri eksiksiz olduğunda yaşamını ve neslini sürdürebilir. Sistemdeki parçaların zamanla sözde bir evrimle tamamlanmasını beklemek gibi bir lüks de yoktur. Bu da tüm canlıların yeryüzünde ilk olarak ortaya çıktıklarında şimdiki gelişmiş ve eksiksiz yapılarıyla yaratılmış olduklarının açık bir delilidir. “Ve hayvanları da yarattı…” (Nahl Suresi, 5) ayetiyle bildirildiği üzere hayvanları da diğer tüm canlılar gibi üstün bir yaratılışla Yüce Allah var etmiştir.

Biyomimetri Allah’ın yaratıp üstün özelliklerle donattığı canlılardan çok fazla ilham alır, Örneğin son teknoloji ile üretilen helikopterler helikopter böceklerine bakılarak, onun uçma teknikleri incelenerek tasarlanmıştır.

Robotik bilimi yılanları ve akrepleri inceleyerek onlara benzeyen robotlar yapmaktadır.

Teknolojinin canlıları nasıl taklit ettiğini sizlere göstermeye devam edeceğim ve bunu gösteren birçok örneği yazılarımda sizlere ileteceğim. Böylece aslında teknoloji alanında da, sağlık alanında da, bilimdeki her alanda da insanların Allah’ın aklını kullanarak nasıl ilerlediklerini, aslında Allah’ın ilhamı ile birçok keşif yaptıklarını görmenizi sağlayacağım…

Kaynak: http://www.ilmimercek.net/

1 yorum: